2012/08/01

Dijoniset BBQ-ribsit konjakkimarinadissa

Dijoniset BBQ-ribsit konjakkimarinadissa 2-4 hengelle

<3

Jotain iloa unettomista öistä

 

Ajatus tästä annoksesta syntyi sunnuntaiaamuna joskus viiden jälkeen, kun olin ensin pyörinyt ympäri sänkyä kuin pieni porsas karsinassa konsanaan. Nälkähän semmoisesta urheilusta tulee, joten vesi kielellä kauppojen aukeamista odottamaan.

Koska ensimmäinen kerta kun ribsejä tein, niin alkuun ei heti hirveän isoa satsia uskaltanut ostaa. Vajaa pari kiloa porsaan babyribsejä ei varsinaisesti nälkää neljältä hengeltä vie, mutta jostain se on aloitettava. Valmistus aineiden sotkemisesta valmiiseen ateriaan kesti noin 16 tuntia. Tähän aikaan sisältyi 10 tunnin marinointi (olisi voinut olla pidempäänkin). Lisäksi aikaa kului yhteensä noin 6 tuntia lihan ja kastikkeen valmistamiseen sisältäen grillaamisen.

Varsinaisten kastikkeiden teosta minulla ei ole kaupan valmiskastikkeita lukuun ottamatta mitään kokemusta, ja kastike on kuitenkin aterian kruunu, niin kokeilin nyt sen valmistamista ohjeen avulla. Täytyy sanoa, että kastikkeen onnistumisen odotus ja valmistus oli huomattavasti jännittävämpää kuin itse ruoan.

Ainekset


- Porsaan babyribsejä 2 kg
- Suola ja pippuri esikäsittelyyn ja grillimauste grillaamiseen
- Sipulia 2 kpl
- Punasipuli
- Porkkanoita 2 kpl
- Vettä
(- Hyppysellinen vihreää teetä)

Ainekset (marinadi)


- Dijon sinappia 2 rkl
- Konjakkia 2 dl
- Lime
- Passionhedelmiä 2 kpl
- Extra Virgin olive oil 2 dl
- Omenamehua 1 dl
- Loraus valkoviinietikkaa
- Soijaa 1 rkl
- Fariinisokeria 2 rkl
- Tummaa siirappia 2 rkl
- Hunajaa 1 tl
- Suolaa maun mukaan
- Timjamin varsia n. 10 kpl
- Meiramin lehtiä n. 10 kpl

Vaihtoehtolisä marinadiin
- Joko korvaa konjakki tai lisää 2 dl coca-colaa.

Ainekset (kastike)

Valmis kastike

Käyttämäni resepti: Barbeque kastike. Lisäsin tuohon vielä pari ruokalusikallista tummaa siirappia antamaan väriä ja makeutta.

Valmistus

1. Sekoita kaikki marinadin ainekset suolaa ja timjamia lukuun ottamatta keskenään sellaiseen astiaan, johon lihat mahtuvat mahdollisimman suurina palasina (tai sen kokoisina minkälaisia nyt haluaakaan).

- Isompia paloja on helpompi käsitellä. Itse laitoin noin 40 sentin mittaiset lankut puoliksi.

2. Hiero lihoihin suola ja timjami, ja laita ne astiaan marinoitumaan vähintään kahdeksi tunniksi.

- Kuten marinoinnissa mielestäni muutenkin, niin pitempi aika takaa paremman lopputuloksen.

3. Pilko kasvikset ja laita ne kiehumaan miedolle lämmölle sopivan kokoiseen eli mahdollisimman suureen kattilaan runsaaseen veteen.
Lihojen keittoaika 3-5 tuntia


- Lihat on hyvä saada reilusti peittoon. Keittoaika on vähintään kolme tuntia, jonka aikana nestettä haihtuu runsaasti.

4. Kun lihat ovat hiljalleen kiehuneet tunnin verran kannattaa alkaa valmistamaan BBQ kastiketta.
Soseuttamita ja jäähdytystä vaille valmis

- Jos tätä kastiketta ei halua valmistaa (suosittelen kokeilemaan) ei hätää, sillä grillaamisessa voi käyttää ihan hyvin myös valmiita kaupan BBQ kastikkeita. Maku tietysti on lopputuloksessa vähän erilainen, mutta todennäköisesti ei silti yhtään hassumpi. Jos siis etsitte reseptiä, jolla löytyy kastike, joka vastaa maultaan kaupan valmiita BBQ-purnukoita, niin tämä ei ainakaan ole sellainen. Jos taas etsitte muuten vaan hyvällä tavalla mielenkiintoisen makuista soosia, niin suosittelen kokeilemaan.

5. Anna lihojen jäähtyä rauhassa omassa liemessään ennen grillaamista.

Valmiina grilliin


6. Kuumenna grilli tai uuni kuumaksi, ja ripottele lihojen päälle grillimaustetta, suolaa (ja pippuria).

-Käsittele keitettyjä ribsejä varoen, kun siirtelet niitä astiasta toiseen grillaamisen aikana ettei lihat pääse irtoilemaan luista ennen aikojaan.

7. Sivele lihoihin sudilla BBQ kastiketta ja laita grilliin. Lisää kastiketta minuutin parin välein ja muista käännellä lihoja. Toista tämä muutamaan kertaan.

Mmmmmmmmmmmm...

- Käytin grillaamiseen aikaa noin 15 minuuttia, jolloin lihat saivat rapeahkon pinnan ja kastike karamellisoitui pintaan.

8. Tarjoile lisukkeiden kera loistaville ihmisille.

Maissia maustevoin ja kastikkeen kanssa


- Lisukkeina tällä kertaa oli äiskän tekemä omena-cashew salaattia ja grillattua maissia.

Arvio *****

Yksi sana: Euforia. Uusi satsi on jo valmistumassa. (1.8.) Luulin, että kastike maistuisi edes jossain määrin kaupan valmiille vastaaville. No ei maistunut. Ei sitten yhtään. Erittäin hyvää ja monipuolista se on, mutta en ole vastaanvanlaista aikaisemmin maistanut. Pelkkää loistavuutta. Loppuilta ja tämä kirjottelu meni vaan hymyillessä. <3

2 kommenttia:

  1. Perkele, Ville, nälkähän tässä ihan tulee lukiessa ja katsellessa! :D :)

    VastaaPoista