2012/07/26

Porsaan ulkofileet chili-kantarellikastikkeessa

Porsaan ulkofileet chili-kantarellikastikkeessa 2-4 hengelle

Bon Appétit

Heipä hei!

Ensimmäiseksi oikeasti julkaistavaksi ateriaksi pääsi otsikon mukaiset porsaan ulkofileet. Valmistusaikataulu vaihtelee kypsyyden ja kärsivällisyyden mukaan. Tällä kertaa aikaa valmistumiseen kului noin 3 tuntia. Valmistumisaikataulua nopeuttaa lihan mureuttaminen ja korkeampi uunilämpötila. Varsinainen valmistusvaihe ei vienyt ainesosien sekoittamisen ja paistamisen suhteen aikaa kuin 20 minuuttia. Mielestäni ruoanlaitto ei ole nopeuspeliä, joten suosittelen suhtautumaan tähänkin kärsivällisyydellä ja rakkaudella.

Ainekset
- Porsaan ulkofileepihvit 4 kpl
- Suola ja pippuri
- Extra Virgin olive oil

- Kantarelleja n. 2 dl
- Ruokakermaa 2 dl

Ainekset (kastike)
- Chilipalkoja 1-2
- Sweet chili -kastiketta 2 rkl
- Soijakastiketta loraus
- Punaviinietikkaa tilkka
- Sitruunamehua tilkka
- Fariinisokeria n. 1 rkl
- Chilijauhoa 2 tl
- Punasipuli
- Timjamin varsia muutama
- Tyrnichili-kastiketta (_Speciaali_)

Valmistus
1. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään valmiiksi. Hiero suola ja pippuri lihaan
2. Ruskista ulkofileet öljyssä sellaisinaan tai nuijittuina
3. Kuullota punasipuli paistoöljyssä
4. Laita lihat ja sipuli uunivuokaan kastikkeen sekaan
5. Paista kantarelleista neste pois ja lisää kerma
6. Laita kantarelliseos uunivuokaan lihojen päälle ja sekoita hieman
7. Laita vuoka uuniin 150-175 asteeseen vähintään tunniksi
8. Anna lihojen vetäytyä hetki huoneenlämmössä
9. Tarjoile lisukkeiden kanssa

Vaihtoehtoinen valmistus
Kantarellikastikkeen voi kaataa lihojen päälle myös vasta tarjoiluvaiheessa, jolloin sienien koostumus säilyy paremmin.

Arvio *****
Rehellisesti sanoen paras valmistamani ateria! Siltä pohjalta on ihan hyvä lähteä kirjoittelemaan. Kermaisten kantarellien pehmeä maku yhdistyi chilin tuomaan potkuun loistavasti, ja annos tuntui muutenkin tasapainoiselta. Lihan kypsyys onnistui myös, koska se käytännössä suli suuhun. Lisukkeina tarjosin BBQ-ristikkoperunoita, jotka paistoin pellillä 200 asteen kiertoilmassa 20 minuuttia. Perunoiden päälle loraus öljyä, ripaus mausteita ja uuniin. Mitä kauemmin lihat kypsyvät hiljalleen sitä parempaa.

Ehdottomasti uudelleen valmistamisen arvoista. :)

-Ville




4 kommenttia: